Kedves PopJohn Olvasók! 

Vendégcikk a KAPSZLI csapatától, melyben a pszichológia különböző alkalmazási módszereit mutatják be. A jó hír pedig az, hogy ezeket mind kipróbálhatjátok Ti is, teljesen ingyenesen a KAPSZLI Pszichológiai Napokon 2023 április 14-16. között! Olvassátok sok szeretettel!

A pszichológia színei

Mikor pályaválasztás előtt álltam, 18 éves fejjel eszem ágában sem volt a pszichológiát választani, hiszen „én nem akarom egy kanapén ülve tölteni az életem, különböző emberekkel beszélgetve!” Szerencsére hamar megváltozott ez a kép a fejemben, kicsit kutakodva ráébredtem, hogy a pszichológia alkalmazási módszerei végtelenek, elképesztő kreatívak és sokszínűek. Ha esetleg Neked is először a fenti példához hasonló kép jut eszedbe a pszichológiáról, hadd mutassak pár érdekes területet, amik mind-mind a pszichológia alkalmazásának élő példái. A különböző módszerek képzési lehetőségeiről bővebben itt tudsz tájékozódni.

Művészetterápia

A pszichológia nem csak verbálisan alkalmazható! Hiszen van, amit nem tudunk, nem lehet szavakkal kifejezni. A művészetterápia mindenki számára elérhető, nem kell hozzá semmilyen alkotói készség! Maga az alkotás folyamata az, ami gyógyít: belső képek kerülnek megjelenítésre, rég elfeledett emlékek elevenednek meg, a színek és textúrák erős érzelmeket váltanak ki. Egy festmény, rajz, szobor, ami a lelkedről szól.

Szomatodráma

A szomatodráma, ahogy a neve is jelzi, 2 részből áll: szóma, azaz test és dráma, azaz megcselekvés. Ez a terápiás módszer játékos, kreatív, érzelemteli, testfókuszú. Egy szomatodráma csoport lehetőséget ad arra, hogy a testedre hallgatva tárd fel a lelked, mindezt játékosan, színdarabszerűen. A darab főszereplője egy adott résztvevő testrésze(i), melyet a csoport többi tagja játszik el. Ez a folyamat különös, új érzéseket vált ki és mélyebb kapcsolódást nyújt a saját testünkkel és lelkünkkel. Cél a szeretetteljes kapcsolat kialakítása önmagunkkal testi, lelki és spirituális értelemben.

Pszichodárma

Ez a csoportos módszer Neked való, ha szeretnél kicsit kilépni a komfortzónádból és egy új perspektívából megtapasztalni önmagad. Ez a cselekvésközpontú terápia a spontán önkifejezés szabadságát szeretné átadni a résztvevőknek. Mély, intenzív érzések bukkannak a felszínre a csoportmunka folyamán, így önmagunk és mások személyiségfejlődését is megtapasztalhatjuk. Fő eszköze a drámai elemekkel való megjelenítés: konfliktusok, kapcsolatok, emlékek, melyek mind a csoport színpadán jelennek meg.

Meseterápia

A mesék az emberrel együtt születtek, több évezredes hagyományra nyúlnak vissza. Az emberek mesélnek, hogy megmagyarázzák, mi történik velük, bennük. Az emberek mesélnek, hogy tudást, tapasztalatot adjanak át a következő generációnak. Az emberek szórakozásból mesélnek. Az emberek nem tudnak nem mesélni. Vajon gyermekkorod kedvenc meséje mit jelent neked? Vajon te milyen mesét hordozol magadban? Ha szeretsz elvarázsolódni, ez a módszer neked való!

Állatasszisztált

Nem mindig egy embertársunk tud segíteni a mentális egészségünk fenntartásában/javulásában! Már korábban összeszedtük az állattartás pozitív hatásait,  azonban nem csak a kiskedvencek tartása van jó hatással a mentális egészségünkre. Az állatasszisztált terápia során az állattal való foglalkozás kimozdít a komfortzónádból, mozgásra, cselekvésre bír. Így nem csak szórakoztató, kellemes foglalkozás, hanem szorongásoldó, motiváló. Egy állatról való gondoskodás például egy simogatás formájában már önmagában is pozitív hatást gyakorol a mentális állapotunkra. https://segitokutya.net/allatasszisztalt-terapia/

Irodalomterápia

Az irodalomterápia (másnéven biblioterápia) lehet csoportos és egyéni is. Ez egy olyan módszer, ami a szövegek élményszintű felhasználására buzdít. A szöveg lehet egy adott vers, történet, könyv, ilyenkor az élményszintű feldolgozásra törekszik a terápia. Egy másik mód az, ha a kliens maga ír naplót, emlékiratot, verset, és a terápia során ezt dolgozza fel. Az irodalmi alkotások mankót adnak az érzelmek megélésében, lehetőséget kapunk megnyílni önmagunk felé és mélyebben értelmezi a saját belső világunkat.

Sématerápia

A sémák olyan koragyerekkori emlékek, testérzések, emóciók, melyek egy mintázatot alkotnak. A felnőtt életünk során e szemüveggel látjuk a világot, így minden cselekedetünk, gondolatunk, megítélésünk a gyerekkori sémáink befolyása alatt áll. Ezen sémák sok esetben lekorlátolnak, csupán szűk csövön keresztül engednek látni a világot. A sématerapeuták szerint fontos megérteni és rendszerbe foglalni ezeket a visszatérő mintázatokat, így keretezve újra a velünk történteket és új megküzdési stratégiákat tanítva.

Zeneterápia

A zeneterápiához csakúgy, mint a művészetterápiához, nem kell tehetség: bárki kipróbálhatja, aki készen áll, hogy önmagát egy új oldalról ismerje meg, fejlessze kommunikációs stratégiáit, javítsa vagy elősegítse önkifejezését mind emocionális, mentális, szociális és kognitív területeken. A zeneterápia során a zeneterapeuta zenét vagy zenei elemeket (úgymint hang, ritmus, dallam) használ egy tervezett formában. A cél az önkifejezés egy új formája, lelkünk dallamainak megszólítása.
Ezek mind csak ízelítők a pszichológiai módszerek sokszínű palettájából, hiszen rengeteg felhasználási terület van! Ha valamelyik felkeltette az érdeklődésed és szívesen kipróbálnád egy 3 órás ingyenes önismereti workshop keretein belül, látogass el a KAPSZLI Pszichológiai Napokra április 14-16. között! Szeretettel vár a KAPSZLI csapata!
További cikkekért katt a KAPSZLI blogra! 

Készítette: Kovács Orsolya, A KAPSZLI csapata

Még több bejegyzés

Te miben vagy intelligens?

Mi jut először eszedbe, ha azt hallod „Milyen intelligens ember!”? Ha a többséghez tartozol, akkor valószínűleg egy olyan valakire gondolsz, akinek nagyon jók a logikai,

Elindult a PopJohn alkalmazás!

Elindult a PopJohn mobilalkalmazás, ami Google és Apple Store-ból is könnyedén letölthető,  2023 április végéig garantáltan ingyenes, azok között,  aki április 3-ig letöltik az appot, kisorsolunk 3 db

Halogatunk, halogatunk?

Ismerős, ugye? Amikor elvállaljuk/rábólintunk/beleegyezünk, a határidő távolsága már-már részegítően hat ránk, érezzük, hogy időnk, mint a tenger, hogy maximálisan kézben tartjuk a dolgokat…jó lesz ez!

Legyél tudatosabb, örömtelibb és éld meg a pillanatokat minden egyes nap!

Regisztrálj, mi pedig küldjük neked a 20 db ajándék gyakorlatot!

Legyél tudatosabb, örömtelibb és éld meg a pillanatokat minden egyes nap!

Regisztrálj, mi pedig küldjük neked a 7 db ajándék gyakorlatot!

collect leads

My weekly dose of tips, tricks or just things I'm enjoying