Télen sokunk számára mintha minden egy kissé nehezebbé válna. 
A decembert kellően megszépíti a karácsony varázsa, és talán még a januárba is (és vele együtt az újévbe) is lendületese(bbe)n vágunk bele, azonban a hónap közepéhez-végéhez érve azt vehetjük észre magunkon, hogy fáradtak, kedvetlenek és motiválatlanok vagyunk. 

Ezek pedig a téli depresszió jegyei lehetnek.

Ez miben is különbözik a klinikai depressziótól?  A téli depresszió és a klinikai depresszió tünetei hasonlóak, azonban előbbi esetében az emberek a fennálló tünetek mellett képesek ellátni a mindennapi feladataikat. A téli depresszió egyik kiváltó oka lehet a napszakok hosszának változása: a nappali, fényes órák száma kevesebb lesz, míg a sötét, éjszakai órák száma megnő.
A kevés napfény hatására a szervezetünkben csökken a szerotonin, és megnő a melatonin hormonok szintje. Ennek pedig számos komplex pszichés és biológiai hatása van az emberekre, fokozott aluszékonyság, fáradtság és apátia jellemzi, melyeknek evolúciós háttere is van. Gondoljunk csak bele, őseink sok ezer évvel ezelőtt, az évnek ezen időszakában csupán korlátozottan jutottak élelemhez, így igyekeztek minél kevesebb energiát “elégetni”, ezáltal aktivitásuk csökkent, hangulatuk nyomottabbá vált, erőtlenebbek voltak.
Így már talán nem is olyan meglepő, hogy egyes állatok inkább úgy döntenek (úgy döntöttek), hogy ilyenkor inkább téli álmot alszanak, így vészelve át ezt az időszakot.

Van gyógyír a téli depresszió ellen! 

  • A szabadban, természetes fényben töltött minél több idő, illetve a testmozgás (plusz a kettő kombinációja, a szabadban végzett fizikai aktivitás) mind-mind hasznos ellenszerek lehetnek. 
  • Szeretteinkkel, barátainkkal töltött közös idő ugyancsak segíthet megelőzni, hogy rosszabbul, kedvtelenebbül érezzük magunkat. 
  • Az egymásra való odafigyelés kiemelten fontos lehet ilyenkor, akár önkénteskedés formájában is, de akárcsak abban is, hogy kedveskedünk a szomszédban egyedül tartózkodó embertársunknak és odafigyelünk rá. 
Zárásként pedig azt javasoljuk, hogy gyakorold (ilyenkor is) a hálaadás egyszerű, de nagyszerű gyakorlatát. Próbáld meglátni a szépet és az értékeset a téli hónapokban is, tégy próbát azzal, hogy felfedezed ezen időszak kisebb és nagyobb csodáit, és adj hálát értük. 🙂 Ha pedig úgy érzed, hogy segítségre van szükséged, akkor tudd, hogy ez egyáltalán nem szégyen, kérd bátran egy pszichológus vagy pszichiáter segítségét!

Még több bejegyzés

Halogatunk, halogatunk?

Ismerős, ugye? Amikor elvállaljuk/rábólintunk/beleegyezünk, a határidő távolsága már-már részegítően hat ránk, érezzük, hogy időnk, mint a tenger, hogy maximálisan kézben tartjuk a dolgokat…jó lesz ez!

Kapszli fogalomtisztázó

Kedves PopJohn Olvasók, ma egy vendégcikkel készült nektek a KAPSZLI csapata, melyben pár, divatos, ám sokszor helytelenül használt pszichológiai kifejezést bontunk ki. Olvassátok sok szeretettel

Februári pszicho-hírek

Eltelt egy hónap, mi pedig a borongós-havas-hideg-latyakos-sötét-legyenvége február híreivel jelentkezünk. HOGYAN KÜZDJ MEG AZZAL, HA KIRÚGTAK? Máris egy ilyen kis vidám téma! A verywellmind.com cikke

Legyél tudatosabb, örömtelibb és éld meg a pillanatokat minden egyes nap!

Regisztrálj, mi pedig küldjük neked a 20 db ajándék gyakorlatot!

Legyél tudatosabb, örömtelibb és éld meg a pillanatokat minden egyes nap!

Regisztrálj, mi pedig küldjük neked a 7 db ajándék gyakorlatot!

collect leads

My weekly dose of tips, tricks or just things I'm enjoying