Na, ez most egy hosszabb levél lesz, mert szeretnénk valódi segítséget, eligazítást adni Neked arról, hogy mikor kell pszichológushoz fordulni, és mikor van szükség pszichiáterre. Nem akartuk rövidre zárni a kérdést, vagy túl lazán írni róla, mert ez egy fontos téma.

Tehát: Kik a pszichológusok és mit csinálnak pontosan?

A pszichológusok sokféle szakirányú végzettséget szerezhetnek, valamint módszerspecifikus képzésekben vehetnek részt. Az elvégzett szakirányú végzettségek jól rámutatnak azokra a nehézségekre is, amikkel az egyes pszichológusok felkereshetőek, a különböző módszerek, pedig eltérő megközelítési módokat takarnak. Ezekről sokat lehet olvasni és érdemes olyan módszerrel dolgozó pszichológust/terapeutát választani, amely irányzat, szemlélet hozzád is közel áll. Ha például racionálisabb típus vagy, érdemes a kognitív irányzatok felé venni az irányt, de ha szívesen dolgozol a gyerekkori emlékeiddel, mert magad is abban hiszel, hogy ezekben találsz majd választ, akkor érdemes  analitikus terapeutát vagy akár sématerápiát is választani.
A módszerspecifikus végzettségek ismerete azért is hasznos, mert megkönnyíti a megfelelő szakember kiválasztását. Sok szakember dolgozik speciálisan egy-egy témakörben, mint például a krízistanácsadás, a szexuálpszichológia vagy a sportpszichológia. De vannak gyásztanácsadás-veszteségfeldolgozással, addiktológia (függőségi) problémákkal, illetve gyermekvállalással kapcsolatos témakörökkel (perinatális pszichológia) foglalkozó szakemberek is.

Fontos különbség a pszichológiai tanácsadás és a pszichoterápia között, hogy más-más célt tűznek ki. A pszichológiai tanácsadás valamilyen körülírt, a jelenben fennálló probléma kezelésére javallott, megértve esetleg annak a múltból eredő gyökereit. Pszichoterápiát a személyiség mélyebb átdolgozása céljából végzünk, illetve pszichiátriai zavarok esetén is.

Pszichoterápiás tevékenységet csak olyan szakember végezhet, akinek erre megfelelő végzettsége van, azaz klinikai szakpszichológus, pszichiáter vagy pszichoterapeuta.

Mi a különbség közöttük?

Ha egy pszichológus nem rendelkezik a klinikai szakpszichológus végzettséggel, akkor tanácsadói kompetencián belül fogadhat klienseket. Ez persze nem jelenti azt, hogy ne ismerhetne számos módszert, eszközt, amivel segíteni, támogatni tudja a hozzá fordulót, de ügyelnie kell arra, hogyha nem tapasztal javulást az általa használt módszerek hatására, akkor továbbirányítsa a klienst más szakemberhez.
Talán a pszichiáter és a pszichológus közti különbséget a legegyszerűbb megmutatni. Míg a pszichiáter orvosi egyetemet végez, addig a pszichológusok képzése Magyarországon többnyire bölcsészkarokon történik (kivéve az ELTE-n). Ebből talán már látszik is, hogy alapvetően más kiindulási pontból tekintenek az ember lelki, pszichés működésére. Emellett a pszichiáter klinikai kórképekkel foglalkozik, és a verbális kezelést gyógyszeres kezeléssel is ki tudja egészíteni. Ezért súlyos állapotú depresszió, öngyilkossági gondolatok, kényszeres viselkedés, nagyon erős szorongás esetén érdemes pszichiáterhez fordulni.

Tehát érdemes a következő kérdéseket tisztázni, mielőtt eldöntenénk, hogy kihez fordulunk segítségért:

  • Milyen tüneteket tapasztalunk?
  • Ezek mennyire erősek, mennyire hatnak ki a mindennapjainkra és mióta vannak jelen?
  • Érezzük-e, hogy vannak belső tartalékaink, hogy kezeljük a helyzetet?
  • A jelenre szeretnénk fókuszálni és megoldást találni, vagy fel szeretnénk fejteni a múltból eredő hatásokat, amik a jelenlegi problémát okozzák?
Természetesen érthető, ha úgy érzed, hogy nehéz eligazodni a segítő szakmák között, hiszen ez akár még félelemmel is eltölthet:

„Honnan tudom, hogy jó kezekben vagyok?”

Ezért fontos, hogy tudd, a jó szakember mindig ügyel arra, hogy ne lépje túl kompetenciájának a határait. Ha a veled való folyamat kapcsán úgy érzi, hogy olyan ponthoz értetek, amiben más, segítő foglalkozású szakember jobban tudna támogatni téged, javasolni fogja a váltást és ha lehetséges, ajánl is, mert ő is elköteleződött a veled való munkában.
Ehhez azonban fontos, hogy bármilyen élethelyzetbe is kerülsz, merj segítséget kérni, merd megtenni az első lépést. Ettől semmiképpen nem leszel gyenge, nem kell szégyellned magad, ugyanis ez pont a belső erő,  a bátorság bizonyítéka!

Még több bejegyzés

A pszichológia színei

Kedves PopJohn Olvasók!  Vendégcikk a KAPSZLI csapatától, melyben a pszichológia különböző alkalmazási módszereit mutatják be. A jó hír pedig az, hogy ezeket mind kipróbálhatjátok Ti

Halogatunk, halogatunk?

Ismerős, ugye? Amikor elvállaljuk/rábólintunk/beleegyezünk, a határidő távolsága már-már részegítően hat ránk, érezzük, hogy időnk, mint a tenger, hogy maximálisan kézben tartjuk a dolgokat…jó lesz ez!

Kapszli fogalomtisztázó

Kedves PopJohn Olvasók, ma egy vendégcikkel készült nektek a KAPSZLI csapata, melyben pár, divatos, ám sokszor helytelenül használt pszichológiai kifejezést bontunk ki. Olvassátok sok szeretettel

Legyél tudatosabb, örömtelibb és éld meg a pillanatokat minden egyes nap!

Regisztrálj, mi pedig küldjük neked a 20 db ajándék gyakorlatot!

Legyél tudatosabb, örömtelibb és éld meg a pillanatokat minden egyes nap!

Regisztrálj, mi pedig küldjük neked a 7 db ajándék gyakorlatot!

collect leads

My weekly dose of tips, tricks or just things I'm enjoying