Jane Elliott tanárnő 1968-ban a saját osztályán végzett kísérletet. A tanárnő egyik nap azzal a teóriával állt elő az osztályban, hogy a kék szeműek felsőbbrendűek, a barna szeműek pedig agresszívabbak és butábbak. Az ellentétet tovább fokozta, hogy a barna szeműeknek megkülönböztető gallért kellett viselniük, és nem játszhattak az udvaron kék szemű társaikkal.
A gyerekek viselkedése rögtön megváltozott, a kék szeműek elutasítóak lettek barna szemű társaikkal szemben. Azonnal kialakult az alá-fölérendeltség. A tanítónő pár óra múlva megfordította ezt: azt mondta, rosszul tudta, és valójában éppen fordítva van, a kék szeműek az alsóbbrendűek és a barna szeműek a felsőbbrendűek.

A barna szemű gyerekek kapva kaptak az alkalmon, hogy bosszút álljanak kék szemű társaikon a kirekesztettségükért.

A tanítónő utólag beszámolt arról, hogy még a legokosabb és az osztálytársaikkal leginkább együttműködő diákok is milyen kegyetlenné váltak társaikkal szemben és elutasítóak lettek addigi barátaikkal. Természetesen, a nap végén a tanítónő felfedte a gyerekek előtt, hogy mindez nem igaz és csupán csak egy kísérletben vettek részt.
Nézzünk csak rá a kísérletre: az addig békésen, egymással játszó gyerekek egy kívülről jövő (kitalált!) ellentét hatására egymás ellen fordultak, függetlenül attól, hogy mennyire voltak okosak vagy együttműködőek a tanárnő szerint. A kísérletben tapasztalt ellentétekhez hasonló példák sajnos bőven előfordultak a világtörténelemben, sőt, napjainkban is. Az ellentétre és a gyűlöletre való építkezés, a mások ellen való hergelés, mások kirekesztése, megalázása és lenézése nem tesz hozzá sem a személyes jólétünkhöz, sem a közösségeink építéséhez. 
Már-már közhelyesen hangozhat, azonban mégsem alapvetés a hétköznapokban, hogy sokkal több mindenben hasonlítunk, mint amiben különbözünk. Nem vagyunk alsóbb vagy felsőbbrendűek másoknál.

Izgalmas lenne a kutatást fordítva is elvégezni:

vajon mi történne, ha egy egész generációt egymás kölcsönös elfogadásra nevelnénk? A gondolattal mindenképp érdekes (és érdemes) eljátszani, tűnjön az bármennyire is utópisztikusnak, azt azonban fontos tudatosítanunk, hogy mi magunk bármikor dönthetünk úgy, hogy ezen elv mentén szeretnénk élni a mindennapjainkat. Ezzel építve önmagunkat és példát mutatva másoknak.
Az elfogadás és a tolerancia fejlesztéséhez több PopJohn gyakorlatot is fogtok majd találni az alkalmazásban.

Még több bejegyzés

Te miben vagy intelligens?

Mi jut először eszedbe, ha azt hallod „Milyen intelligens ember!”? Ha a többséghez tartozol, akkor valószínűleg egy olyan valakire gondolsz, akinek nagyon jók a logikai,

Elindult a PopJohn alkalmazás!

Elindult a PopJohn mobilalkalmazás, ami Google és Apple Store-ból is könnyedén letölthető,  2023 április végéig garantáltan ingyenes, azok között,  aki április 3-ig letöltik az appot, kisorsolunk 3 db

A pszichológia színei

Kedves PopJohn Olvasók!  Vendégcikk a KAPSZLI csapatától, melyben a pszichológia különböző alkalmazási módszereit mutatják be. A jó hír pedig az, hogy ezeket mind kipróbálhatjátok Ti

Legyél tudatosabb, örömtelibb és éld meg a pillanatokat minden egyes nap!

Regisztrálj, mi pedig küldjük neked a 20 db ajándék gyakorlatot!

Legyél tudatosabb, örömtelibb és éld meg a pillanatokat minden egyes nap!

Regisztrálj, mi pedig küldjük neked a 7 db ajándék gyakorlatot!

collect leads

My weekly dose of tips, tricks or just things I'm enjoying