A magyar kultúra napján, a Himnusz születésének évfordulóján, elgondolkodtunk azon, hogy milyen szép és megható a tény: egy jobb szeme világát elvesztett ember alkotott egy verset, amit egy egész nép ismer, szeret és fejből tud. Sosem sajnálkozva gondolunk Kölcsey Ferencre, hanem nagy tisztelettel.

Vajon hány olyan híres magyar művészt ismerünk még, aki fizikai vagy mentális betegsége ellenére (és/vagy mellett) maradandó értéket alkotott? Több levélben, hosszan sorolhatnánk a neveket…

Gyakran felmerül a kérdés: a zsenialitás kéz a kézben jár valamilyen mentális vagy pszichés kórral?

Már a 19. század óta a megfigyelés tárgyát képezi ez a téma, hisz oly sok alkotó élettörténetében olvashatunk valamilyen kórról, betegségről, és valóban tapasztalhatjuk, hogy a betegségekhez kapcsolódó személyes válságok fontos szerepet játszottak abban, hogy valami igazán kiemelkedőt, maradandót alkossanak az illetők.
A különböző korokban, egymástól eltérő véleményeket alkottak erről a jelenségről az orvosok. A romantika korában úgy tekintettek a betegségekre, mint egy lehetőségre, ami új perspektívát adhat az alkotáshoz, szinte mitizálták annak teremtő erejét.

Lombroso olasz orvos 1864-ben azt írta: "minden kiváló koponya elmebeteg", majd kb. 100 évvel később Winnicott, a pszichoanalízis egyik megteremtője, azt nyilatkozta: "a kreatív létforma a pszichológiai egészség jele.

A 20. század második felében Rogers és a mélylélektannal foglalkozó irányvonal szintén az egészséghez kapcsolta a fantáziadús gondolkodást.
Napjainkban egyes szerzők ellentmondanak az előző állításoknak, és a fokozottan produktív személyeknél átlag feletti érzelmi labilitást tapasztalnak.
A betegségek művészi életformára gyakorolt hatását nehéz, szinte lehetetlen egzakt eljárásokkal vizsgálni, ezért is alkotta meg Freud a pszichobiográfia “műfaját”, ami a kisgyermekkori tapasztalatokat, ösztönöket, a fejlődést együtt vizsgálva mutatja be, hogyan alakul egy művész látásmódja, alkotókészségek.

A sok pszichológiatörténeti érdekesség mellett miért lehet fontos ez?

Mert a híres műveszeknek nem “csak” a szép alkotásai gazdagítják életünket, hanem az a tény is, hogy bármilyen probléma mellett is csodálatos értékeket alkottak, alkotnak, és teheti ezt bárki utánuk. 
Legyen az vers, festmény, egy elültetett virág, vagy egy megfőzött leves, egy mosoly, egy köszönés, bármi, ami örömteli pillanatot okoz Neked és/vagy környezetednek. 

“József Attila, hidd el, hogy nagyon szeretlek, ezt még anyámtól örököltem,
  áldott jó asszony volt, látod, a világra hozott
Az életet hiába hasonlítjuk cipőhöz vagy vegytisztító intézethez, mégiscsak
  másért örülünk neki
Naponta háromszor megváltják a világot, de nem tudnak gyufát se gyujtani,
  ha igy megy tovább, nem törődöm vélük
Jó volna jegyet szerezni és elutazni Önmagunkhoz, hogy bennetek lakik,
  az bizonyos
Minden reggel hideg vizben fürdetem gondolataimat, igy lesznek frissek és
  épek
A gyémántból jó, meleg dalok nőnek, ha elültetjük a szívünk alá
Akadnak olyanok, akik lovon, autón és repülőgépen is gyalog vannak, én a
  pacsirták hajnali énekében heverészek, mégis túljutottam a szakadékon
Igazi lelkünket, akárcsak az ünneplő ruhákat gondosan őrizzük meg,
  hogy tiszta legyen majd az ünnepekre.”

/József Attila, 1924 ősze/

Még több bejegyzés

Te miben vagy intelligens?

Mi jut először eszedbe, ha azt hallod „Milyen intelligens ember!”? Ha a többséghez tartozol, akkor valószínűleg egy olyan valakire gondolsz, akinek nagyon jók a logikai,

Elindult a PopJohn alkalmazás!

Elindult a PopJohn mobilalkalmazás, ami Google és Apple Store-ból is könnyedén letölthető,  2023 április végéig garantáltan ingyenes, azok között,  aki április 3-ig letöltik az appot, kisorsolunk 3 db

A pszichológia színei

Kedves PopJohn Olvasók!  Vendégcikk a KAPSZLI csapatától, melyben a pszichológia különböző alkalmazási módszereit mutatják be. A jó hír pedig az, hogy ezeket mind kipróbálhatjátok Ti

Legyél tudatosabb, örömtelibb és éld meg a pillanatokat minden egyes nap!

Regisztrálj, mi pedig küldjük neked a 20 db ajándék gyakorlatot!

Legyél tudatosabb, örömtelibb és éld meg a pillanatokat minden egyes nap!

Regisztrálj, mi pedig küldjük neked a 7 db ajándék gyakorlatot!

collect leads

My weekly dose of tips, tricks or just things I'm enjoying